Sky-Diving

Taupo 2

's Morgens voor tienen moet ik de kamer verlaten, uitchecken en vanuit het Tongariro National Park opweg naar Taupo. Taupo? Daar ben ik toch al eerder geweest? Ja, maar van de geplande Sky-dive is toen niets terecht gekomen vanwege het weer. De weersverwachting ziet er nu gunstiger uit, in het noorden ten minste. Ik heb Reg het hostel aangeraden waar ik eerder in Taupo heb overnacht, en hij is al op de motor richting Taupo.... Dus misschien zie ik hem daar weer! Echt een vent met humor, engelsman in hart en nieren, de tijd in National Park met hem was helemaal top! Toch hebben we daar niet dezelfde aktiviteiten gedaan, hij ging kayaken terwijl ik de Crossing deed, hij ging motorrijden rond de vulkanen terwijl ik de hoogste vulkaan beklom, hij werdt lekgestoken door de sand-flies, mijn bloed schijnen die beestjes niet te lusten.... Gelukkig maar, want ik heb al mensen gezien met de onderbenen bezaaid met rode, uiterst jeukerige bulten waar alleen een zalfje helpt tegen de jeuk maar niet tegen die bulten.
Het zonnetje breekt weer door tijdens mijn rit door de bergen, en in stukken van zo'n 50 km leg ik mijn weg af, pauzes tussendoor op plekken waar je een goed uitzicht hebt. Het lijkt niets, 50 km, maar je moet je voorstellen dat om  de 150 meter er weer een bocht naar links of naar rechts opdoemt. Dat rijden in de bergen is knap vermoeiend en eist veel aandacht, vooral met al het zware vrachtverkeer dat je tegemoet komt.
Ik ben bijna bij Taupo als ik een bordje "Airport" tegenkom! Na 500 meter naar rechts! Laten we maar meteen gaan kijken, het is 14.00 uur dus ik heb nog tijd zat om de hostel te boeken per telefoon. Er zijn drie bedrijven die parachutespringen verzorgen dus ik loop bij alle drie even binnen, neem de zaak in mij op, bekijk de prijslijst voor een 15.000 feet jump en kijk of ik de video-editor kan ontdekken. Bij de laatste, Tandem Taupo Skydiving, zie ik Elroy achter het glas van de studioruimte druk aan het werk.... Hebbes! Ze zijn inderdaad het goedkoopst van allemaal en vergeleken met Nederland is het hier helemaal goedkoop. Ik ga voor The Ultimat Dive, kompleet met video en foto opnames, die moet natuurlijk we’ll vastgelegd worden voor later, ik weet dat alles zo snel gaat dat je het later gewoon nog eens wil herbeleven. Ik schrijf metteen in voor de eerstvolgende vlucht en mag tot 15.10 op mijn beurt wachten. Wat duurt dat wachten lang, een heel uur..... Gelukkig mag ik achter de schermen meekijken wat er zoal komt kijken om een sprong te maken. Per vlucht gaan er gemiddeld 13 personen in het vliegtuig, inclusief een cameraman en de parachutist waar je aan vastgemaakt wordt natuurlijk. Extra video opnames betekent dus een man minder die kan springen, en een cameraman extra. Vandaar het aanzienlijke prijsverschil. Een "kale" sprong van 12.000 feet kost maar NZ$ 109,-- de mijne van 15.000 feet kost totaal NZ$ 378,-- maar daar heb je dan ook een ervaring van je leven voor terug!!!
Het hele bedrijf omhelst zo'n 10 meiden voor inschrijven, het geven van instructies, aan- en uitkleden ground-video en foto opnames, zo'n 6 camera mannen die meespringen voor een levensechte opname op- onder- naast en achter je tijdens de sprong, dan een 6 tal personen die al die parachutes weer in no-time opvouwen voor de volgende sprong. 12 mannen/vrouwen die continue aan het springen zijn met een "klant" vastgeklikt aan hun chute-harnas.
Bij goed weer maken de zo'n 25 vluchten per dag, los daarvan kan je ook nog tussen zonsopgang en 09.00 uur springen tegen gereduceerde prijs, en tegen zonsondergang hebben ze ook een prijsreductie, GEEN foto/video opnames mogelijk.
Kortom, een goedgeoliede machine waarbij iedereen zijn taak/verantwoordelijkheid uiterst serieus neemt. Binnen een uur na de sprong zijn video c.q. Foto's gereed, dus ook Elroy heeft het druk, er is bijna geen mogelijkheid voor een korte pauze, het gaat maar door en door en door...... Time is money, you know!
De namen van onze ploeg worden omgeroepen, het is zo ver, aankleden, instructie, kennismaken met jouw tandemspringer, die mijne heet Andy, makkelijk te onthouden. Alles loopt gesmeerd en voor je het weet zit je in het vliegtuigje opweg naar de 12.000 feet hoogte. Daar springen de rest van de ploeg naarbuiten, een meisje en ik gaan bij 15.000 feet springen. Die laatste 3000 feet klimmen gaat razendsnel, al het gewicht van die andere springers is nu weg, en dit toestel is gemaakt om snel te kunnen stijgen, we zeggen gedag tegen de piloot en co-piloot en off we go!!!!!!!
Benen buitenboord, onder het toestel gevouwen, hoofd naar achteren, de banana-stand aannemen en.......... We buitelen in het niets omlaag. GRANDTASTIC!!!!! Wat een kick geeft die sprong, voor je het weet ga je met meer dan 200km/uur richting aardkloot. Een wolk hier en daar belemmert het uitzicht over Lake Taupo, de cameraman zit ineens onder mij, we spinnen in het rond, hij grijpt mijn hand en weg is hij weer, mijn tandemspringer heeft ook een videocamera op zijn linker pols zitten en registreert mijn gezicht en al mijn emoties feilloos...... Daar is de cameraman weer, hij biedt zijn voet aan, pak me dan als je kan.... Weer draaien we alle kanten op! Als we de wolken doorklieven opent de parachute en met een korte ruk hangen we ineens vertikaal in een stilte omgeven..... De cameraman is foetsie, de polscamera neemt over. "How your doing Ed?" please take over the steering..... Ik mag nu zelf bochtjes linksom en rechtsom maken, makkelijk hoor! Nu een corckscrew, hard rechtsom, met een sterke middelpuntvliedende kracht kom je bijna horizontaal met de chute voor je ipv boven je. KICKKEN, awesome!
We zetten in voor de final en Andy neemt weer over. Als of het jouw honderdste sprong is glijden we geruisloos met onze kont over het vliegveld, de chute valt voor ons op de grond, het is gedaan met de pret...
Back to earth again. Ik wil nog een keer, en nog een keer, dit wil ik een hele dag lang doen! Heel mijn leven! De adrenaline zit tot in mijn tenen, en dan moet je ook nog antwoord geven op al die vragen van Andy die met de videocamera mijn emoties vastlegt. Een korte afscheidsceremonie, omkleden en de videozaal in. Daar hebben we binnen een kwartier al een replay op het videoscherm, nu zie je hoe goed iedereen op elkaar is ingespeeld. Alles is in detail opgenomen, iedereen speelt ongemerkt de hoofdrol in deze film. De film van jouw leven in een paar minuten vastgelegd......
Wie wil een copy, foto's, een T-shirt? Tijd voor de commerciele afwerking dus! De meesten hebben er geen geld voor over, die sprong alleen was al duur genoeg! Tsja, zo'n vakantie NZ is al duur genoeg toch?
Ik heb de Ultimate Package besteld en neem alles in ontvangst, vantevoren heeft Elroy mij naar mijn muziekkeuze gevraagd, Stairway to Heaven van Led Zeppelin is dus onder de beelden gemixed....
We nemen afscheid, hij bedankt mij nogmaals voor het gave T-shirt wat ik hem op zijn verjaardag heb gegeven, we drinken vanavond nog een biertje samen, O.K.?

See you later......

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer