Tauranga-Rotarua

Tauranga-Rotarua
OK, na twee dagen Tauranga werd het weer tijd om op te stappen, jammer want er was nog zat te doen en te bekijken, maar mijn tijdschema was al ver uitgelopen. 's Morgens weer lekker ontbijt, toast met ei en brie, een grote kom koffie en een flink glas melk, dan heb je de middag nog steeds geen echte trek in een lunch, dus dat spaart weer tijd....
Niemand had mij gewaarschuwd dus ook ik werdt slachtoffer van het dakterras terreur... WHAT? Nou, als je veel eet kan je niet ineens alles buitenzetten, en de koffie, moet heet zijn, komt als laatste op de tafel. Ik hoor ineens een hoop geschreeuw achter me, draai me om en zie nog net een vogel er met mijn laatste plak brie vandoorgaan, althans er zat niets meer op mijn toast en er was verder niemand in de buurt, behalve die vogel dan! Brutaal als ze zijn zitten ze vijf minuten later weer bijna op de rand van je bord, of er niets gebeurt is.... Tja, als ik die vogel was zou ik zo'n tafeltje dekje service ook niet afslaan, ik zou 's morgens vroeg al likkebaardend stil in een hoekje mijn kans afwachten. Iedere dag als de zon schijnt komt er we’ll weer een nietsvermoedende backpacker naar buiten met wat lekkers, en dan ga je niet voor de toast maar voor wat er op zit!!!

Mijn spullen weer ingepakt, nog even mijn verhaal op de weg-log zetten, foto's erbij, dit keer wat meer dan gewoonlijk want de verbinding is hier prima.... En dan weer op weg, op naar Rotarua, een stuk landinwaarts (80 km).

Onderweg weer van alles te zien, het rijden gaat me steeds beter af en dan kijk je wat vaker links en rechts om je heen, de weg is lang en vlak met verderop mooie bergpartijen en aangeplante bebossing. Ze hebben hier in zo'n 150 jaar aardig wat gekapt, intussen is er in heel NZ een herbeplantings programma opgezet en dat begint zijn vruchten af te werpen. Bosbouw noemen ze dat geloof ik... Op die manier hoeven ze steeds minder hout in te voeren van ver weg en wordt de erosie op de berghellingen een halt toegeroepen. Ik zie hier ook steeds meer grote trucks met boomstammen rijden, maar dan zijn het naaldbomen die geveldt zijn en GEEN kauri's, die zijn ondertussen bij de wet beschermd.

Ik rij Rotarua binnen, werp een vluchtige blik op de kaart in de hostelgids van BBH en zie een supermarkt aangegeven. Dat moest ik eerst maar eens doen, voor ik op zoek ga naar een hostel. De spulletjes raken langzamerhand op en ik wil weer iets nieuws gaan uitproberen, de laatste keer met die twee japanse meisjes heb ik zooooooveel lekkers in mijn handen gehad... en verser dan vers, zowel vlees als vis, wat ik in Holland nog nooit gezien heb. Ik besluit de traveley maar eens uit te proberen, de ogen zijn nog helder dus die is nog geen dag oud! Ze hebben ook veel gefilleerde vis, garnalen en mosselen zijn groot en heerlijk, worden hier in de buurt gekweekt in speciale "farms" waar ze gebruik maken van de warmwaterbronnen om natuurlijk voedsel voor die beesten te kweken, ver uitontwikkelde technieken, in de loop der jaren door ervaring opgedaan.... Dus niet alle garnalen komen uit de zee! De mosselen trouwens wel hoor! Die hebben eb en vloed nodig.

Ik stap de suppermarkt uit en wil net in de auto stappen, blijkt de hostel aan de overkant van de weg te zijn. Hoef dus weer niet te zoeken... Later blijkt dat ze vol zitten, maar de volgende is slechts een paar blokken verderop. Ziet er leuk uit, de Cactus Jack Hostel, geheel in Mexicaanse stijl en zo te zien ook erg oud, maar ditkeer heb ik weinig keus. Ik boek voor twee nachten want er moet veel gedaan worden in Rotarua, vulkanen, mudpools, zwavelputten en natuurlijk de geishers!!!! De keuken ziet er niet erg fris uit en eerlijk gezegd ben ik van de rest ook niet echt onder de indruk, ik moet aan die oude stoffige cowboy films denken, maar dan met het stoffige op zo'n beetje alles wat je beetpakt. Zal ik dan maar een blik bruine bonen en cornedbeef opentrekken? Eerst maar eens een KOUD biertje! Je kan je kont niet keren in de keuken, zo druk is opeens, nog maar een KOUD biertje..... Afijn, de traveley blijkft in de koelkast en ik neem nog een biertje. Waar de slijter zit kan de bakker niet zitten, dus ik heb vanavond genoeg aan de leftover van gisteren, beef met wat rijst en groenten. Nog wat TV gekeken, een Nieuw Zeelander die een sexoperatie ondergaat, tot in detail uitgelicht, wat heeeeel wat is voor de preuts uitgevallen media in NZ. Bijna komt mijn maaginhoud weer bovendrijven, vooral het kommentaar van de hostelgasten (hoofdzakelijk landarbeiders)  is niet van de lucht. Het valt me op dat ze erg conservatief ingesteld zijn, echte red-necks, maar er wordt niet van channel gezapt.
Op naar bed, in mijn kamer is het al niet veel beter, zelfs een simpel stopkontakt ontbreekt! Gelukkig is het een double, stapelbedje, want verwarming is er ook niet en deze nacht blijkt een koude te worden. Ik ben van de kou wakker geworden en trek gauw een extra deken over me heen. Ik wordt om 5 uur 's morgens wakker en kan echt de slaap niet meer vatten, buiten is het nog pikkedonker het wordt pas om half negen weer licht hier in NZ. Twaalf uur licht dus per dag en dat worden er snel meer.... We gaan de winter hier tegemoet!!!! Maaaaaar, overdag is het nog altijd zo'n 20 graden of meer... Ik besluit om die tweede nacht te cancellen, en dus op tijd naar Taupo te rijden. De hostel eigenaar gaat akkoord, ik krijg mijn geld terug, dus geen vuiltje meer aan de lucht.

OPen dus, Ontbijten en Pleitte....

Na deze ervaring heb ik een opsteekertje nodig, ik ga een helicoktervlucht makken! Kan mij het wat bommen! Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat! Om kwart over tien zit ik in de chopper op weg naar de vulkaan en de mud pools. Prachtige vlucht van een uur en 20 minuten, incl. Een tussenlandig en excursie bij de mudpools. Geen spijt van gehad, alles op video natuurlijk, ik zat als een japanner ik die chopper, fotocamera op mijn buik, videocamera in de aanslag en natuurlijk naast het raam!!!! Op de terugweg moest ik van de piloot voorin komen zitten, mits ik mijn maat vijfenveertigers niet op de pedalen zou plaatsen.

Nog onder de indruk van dit alles stap ik eenmaal weer aan de grond in mijn auto, rij weg en, je zult het niet geloven, zie ik die gasten uit het vliegtuig (Hong Kong - Auckland) languit in het gras liggen, naast hun campervans. Over toeval gesproken, da's nu al de tweede keer dat we mekaar tegen het lijf lopen. Ik gooi de wagen aan de kant en sta ineens met mijn raampje open, oog in oog....
Je snapt hun reactie, krijg nou de .....!
Ze hebben de bruiloft amper overleefd, en toch ook al aardig wat rondgetoerd, ze hebben een 4x4 drive geboekt, de vulkaan op. De chopper met z'n vieren was effe te duur... We wisselen wat ervaringen uit, drinken een kop koffie, ik trakteer ze op een pot kingsize mosselen en we gaan weer ieder ons weegs. De volgende keer moet er getrakteerd worden, drie keer is scheepsrecht.

Even buiten de stad liggen de geishers, met een Maori dorp en als toeristentrekker een live voorstelling van de "Hangi", de Maori krijgsdans. Blijkt er ook nog een Kiwi tentoonstelling te zijn in een van de gebouwen, daar hebben ze binnen dag en nacht omgedraaid en kan je door spiegelglas de Kiwi's echt in hun doen en laten observeren, de natuur is heel echt nagebootst en om de 14 dagen wordt de boel van nieuwe aarde, met wurmen en insecten, voorzien zodat de vogels constant op zoek zijn naar eten. Een heel flauw licht maakt het mogelijk dat je na een paar minuten, als je gewend bent aan het donker, alles kan bekijken. Rare vogels hoor, de snavel bijna tot aan de snorharen in de omgewoelde grond, af en toe mekaar opzij duwend, en niet bewust dat ze door ons worden bekeken. Ik denk dat er per uur zo'n 200 man passeren! Foto's maken mag niet en je moet ook doodstil zijn. Ik heb "nightshot" op mijn camere, dus....... Toch effe.....

Rond 4 uur 's middags ga ik richting Taupo, weer 80 km. Eerst maar eens bellen dit keer, de tweede is raak  en het is een verademing met gisteren, superkeuken, leuke lui hier en verder ook weer toffe gasten, veel Deense jongelui, om zes uur gaat de bar open!
See you!

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer