Vertrek naar HongKong

Eindelijk is het dan zover, dinsdagmorgen, klaar voor vertrek.....

Eef brengt me weg in de Volvo, dus gaan we om 9 uur van start richting Schiphol.

Geen files, het miezert een beetje maar dat mag de pret niet drukken, per slot van rekening ga IK naar de zomer, toch?

Op Schiphol nog effe een bakkie doen, en voor we het weten moet ik naar de paspoort controle. Effe mijn zussie huggen, knuffelen en daar gaat 'ie, de plane in...

Ik heb een fijn plekkie, geen stoel achter mij en genoeg beenruimte. Off we go!!!!!

Binnen no time zitten we op 11000 meter hoogte en hebben een tialwind van gemiddeld 90 km per uur, windje mee dus. (straalwind scheelt een hoop brandstof)

Singapore Airlines, EAT YOUR HART OUT, Cathy Pacific Airlines is better!!!!!

Goed eten, de hele reis door kan je snacks halen, drinken zoveel je wil, noodle soup zo veel je wil.... en de stuwardessen zijn allemaal even vriendelijk!

11 uur en 30 minuten vliegen en we zijn in Hong Kong, geen onrustig weer onderweg, maar ook bijna niet geslapen, wel veel films gezien....

Op internet had ik een leuke trip ondekt naar een klooster in de bergen, er staat boven op de 520 meter hoge berg een bronzen Boeddha beeld, prachtig omgeven door kloosters en andere gebouwen, dus de eerste de beste bus gepakt naar de busterminal waar je over kan stappen op een bus die over het eiland gaat naar de andere kant en dan de bergen in... Totaal 70 minuten rijden, lijn S1 en dan E23....

Op het vliegveld kreeg ik een perfecte uitleg met timetable en roadmap, dus noproblemas....

Ik was dus om 10 voor 9 boven aangekomen en de eerste buitnlander. Er wordt volop gewerkt aan nieuwe wegen, paviljoenen en andere gebouwen, maar ook verbetering tegen vallend gesteente onderweg.... Het moet dus een touristische attractie worden.

Een ticket gekocht (HK$60,--), daarmee mag je overal rondneuzen en krijg je notabene ook nog een vegetarische maaltijd aangeboden. Da's dan pas vanaf 12.00 uur 's middags, dus genoeg tijd om naar boven te klimmen.....

O ja, was ik bijna vergeten, ik ben jarig vandaag, 53 dus, ik krijg ineens een fijn gevoel.... Mijn verjaardag in Hong Kong!!!!! Dat vergeet je nooit meer toch?

Imposant zo'n beeld, weegt 250 duizend kilo, is 35 meter hoog, en schitterend omgeven door nog veel meer mooie beelden en bordessen.

Het uitzicht is niet zo super maar dat komt door het weer..... beetje mistig.

Later op de dag breekt het zonnetje door en is het zo'n 24 graden, effe wennen hoor!

Mij wordt gevraagd of ik een foto van een jong stel wil maken met de Boeddha op de achtergrond. Da's goed, maar dan moeten zij van mij ook eenzelde foto maken...

Zie het foto album.... Hong Kong....

Boven binnen in de Boeddha mag je NIET fotograferen dus dat respecteer ik, zij het met moeite... Maar later in het klooster mag het weer wel en kan ik mijn hart ophalen.

Overigens bij twijfel vraag ik iedere keer om toestemming, vaak mag het, soms niet!

Ik raak in gesprek met een monnik, en natuurlijk wil hij weten waar ik vandaan kom...

Hij laat mij plekjes zien waar verder geen mens mag komen, en hij geeft mij allerlei boekjes mee, voor thuis zegt hij, niet realiserend dat ik geen Chinees kan lezen.!

Later blijkt dat alle uitgestalde boekwerken ALLEMAAL gratis zijn, je MOET niet betalen, maar er staan overal collectebussen waar je een donatie MAG doen.

Opeens raakt het vol met allemaal Chinezen, waar ze vandaan komen mag Boeddha weten..... en ik zie ineens ook vol op monniken verschijnen. Blijkt er in een van de gebouwen een eredienst te zijn geweest. Mijn monnik neemt afscheid en mengt zich in de massa, al zwaaiend verdwijnt hij uit het zicht. Ik ga maar eens een hapje eten.

Ik moet ineens aan Joyce denken, die heeft het ook altijd over eten....

Het is 12 uur dus de eetzaal gaat open en even later zit ik tussen een paar honderd monniken en chinese gasten aan tafel. Ik krijg een plekje aangewezen dat correspondeert met mijn ticketnummer, alles is hier ge-ordend, tot en met de bushalte standplaats aan toe, zeker nog iets uit de tijd van Mao....

Er wordt een partij aan eten uitgestald, wel een stuk of 8 verschillende gerechten vooraf gegaan aan een soort linzensoep met worteschijfjes, en thee, thee en nog meer thee.... Ik realiseer me ineens dat ik zonder suiker zit te drinken, toch smaakt het prima!!! Het eten oogt fantastisch en de smaak is ook prima, ik vindt alles zo lekker dat ik besluit om maar geen rijst in mijn kom te scheppen, ik wil alle gerechten proeven.

Na het eten moet ik op mijn tijd gaan letten, de bus terug vertrekt om 12.40 en die mag ik niet missen, het vliegtuig vertrekt om 15.35 en ik moet optijd (een uur vantevoren) weer inchecken. ik bedank iedereen en neem afscheid, maak met gebaren duidelijk dat ik nu ECHT weg moet.... Bij de busstand aangekomen staat iedereen netjes in de rij dus ik sluit maar achteraan aan. Daar komt de bus al aan, ik hoop dat ik mee kan want er staan wel erg veel mensen voor mij.... Ineens wordt ik door iedereen naar voren geschoven, alsof zij voelen dat ik met deze bus mee MOET!!!! Je wordt als toerist met alle respect behandeld, vriendelijk lachende mensen doen je vergeten dat je haast hebt. Maar wat is haast? Terug op het vliegveld maakt verwarring zich van mij meester, waar moet ik in godsnaam naar binnen, het is hier zo fucking groot, en alles lijkt op elkaar. Ik moet ook mijn handbagage nog ophalen, met mijn jas en fleecejack.

Blijkt na een tijdje zoeken dat ik toch op het juiste moment uit de bus ben gestapt en niet aan de ANDERE kant van de terminal..... alles loopt verder op rolletjes, inchecken en naar de METRO.... die brengt je naar de Gates 1-80! Ik moet naar gate 33, daar aangekomen staat weer idereen netjes in de rij, geen gedrang, geduld!!!!

In het vliegtuig een plekje aan het raam, zitten er ineens allemaal jonge gasten om me heen, hollanders op weg naar een trouwerij van een vriend in Nieuw Zeeland, drie jongens en een meid, die van die vriend twee gratis campers aangeboden hebben gekregen om 4 weken in NZ tond te gaan toeren, NA de trouwerij natuurlijk.....

Deze trip wordt echt gezelligmet die gasten en niet veel later blijkt dat zij op party's geweest zijn waar ik de Video opnamen heb gemaakt..... Say no more, it's a small world, isn't it?

De vlucht vliegt voorbij, veel praten, later veel slapen, iedereen in het vliegtuig trouwens, die eerste vlucht gaat nu zijn tol eisen.... Voor we het weten landen we in Auckland, 's morgens om tien over acht plaatselijke tijd. We mogen het vliegtuig niet uit!!!!! Paniek..... Ineens staan er een paar uniformen in het gangpad met de mededeling dat we besmet zijn!!!! Lopen ze van achter naar voor met spuitbussen iedereen te benevelen!!!! Wat is dat voor rotzooi? Tegen virussen en bacterien......

Ongevraagd wordt je dus effe gedesinfecteerd! Maar ja, geen keus toch? Ik wil het vliegtuig uit! Een kwarier later mogen we eruit. Op weg naar de ontvangsthal komen de honden ons al tegemoet, en springen bij die gasten voor mij kwispelend tegen hun op...

Gelijk worden ze door het douane personeel meegenomen, hollanders he.... zeker drugs of etenswaar bij je he?

Iedereen moets in het vliegtuig al een formulier invullen dat je verklaard geen etenswaar bij je te hebben, geen drugs, geen foute handel, porno etc. , wat heb je de afgelopen periode gedaan, ben je op een boerderij geweest, zit er poep aan je schoen?

Kortom, ze zijn als een gek bang voor iedere vorm van besmettingsangst.....

Heb je meer dan 10.000 NZ$ aan geld bij je? Wat kom je doen? Hoe lang blijf je?

Neem je alles weer mee wat je nu bij je hebt? (Behalve je geld dan he )

Kortom, WELCOME IN NEW ZEALAND !!! Ik moet na het bekijken van mijn formulier lijn 1 en daarna lijn 4 volgen, blijkt de search counter te zijn!!! HEB IK DAT? Later verklaart men dat ik er OOK verdacht uitzie!!! Die andere gasten waren al eerder door de politie afgevoerd, en die zie ik daar ineens weer zitten, we zijn dus allemaal de klos!!!!

Het duurt allemaal een uur of twee, maar ze kunnen niets vinden, ook bij mij niet!

We worden allemaal apart ondervraagd, en met een inspectiesticker wordt mijn handtas en rugzak doorgewroet. Dan schuiven ze die sticker in een apparaat, en ik hoor drie luidde biepen, RAAK!!! Zegt die douane dat er COCAINE in mijn rugzak zit, of sporen daarvan...... X-RAY!!!!!!!!! Ik ben me van geen kwaad bewust, stomverbaast, en val bijna van mijn stoel van verbazing. IK, Cocaine in mijn nieuwe rugzak? KAN NIET!!!

Later komt die gast terug, kan niks vinden en vindt ineens dat ik er ook niet crimineel uitzie, hij vindt het ook raar.... Ik biedt nog aan om mij lichamelijk dan ook maar te onderzoeken, toch.... Ik weet zeker dat ik clean ben, bovendien ben ik al TWEE dagen gestopt met roken..... Heeft er niets mee te maken, maar wel knap he? Krijg terstond zin in een peuk!!!! Nee, sterk blijven.... Ik wordt schoon verklaard en naar de uitgang geleidt..... EINDELIJK sta ik in de ontvangsthal. KOFFIE!!!!!.....

Ik heb ineens geen haast meer, ik ga Joyce nog maar eens bellen!!!! Geen gehoor, voice-mail. Kleremeid, ik MOET je nou toch eens spreken, waar zit je dan?

Nog maar een koffie.... Ik raak in gesprek met een wat ouder echtpaar, zeven weken door NZ gereisd, met een gekochte oude auto, die ze net een uur geleden hadden verkocht, MET WINST!!!! Gingen nu weer terug naar Holland.... ik zat in mijn Hostel boekje te lezen, en dat herkende zij, Goede keus hoor, op een paar na allemaal prima hostels, ze hadden er wel 36 van gebruikt door heel NZ heen. Schoon, goedkoop, en vriendelijk personeel. Dat beloofd wat dus??

Rond 13.00 uur probeer ik Joyce weer te bellen, geen succes.... Geld wisselen dan maar.... 0,5839 is de koers, dus voor 100 euro krijg je zo'n 170 NZ$....

300 euro gewisseld, en via een gratis nummer een van de hostels in Auckland gebeld.

Geen eenpersoonskamer beschikbaar, maar probeer BK Hostel maar, da's nieuw en die hebben veeeeeeeel eenpersoons kamers, RAAK! Op naar de Shuttle bus. Voor 24$ rijdt je de hele stad door en wordt je voor de deur van je hostel gedropt, perfect toch?

Twee dagen geboekt, effe lekker douchen en omkleden, de stad in.... Ik stik van de slaap maar besluit wakker te blijven, zo ben je het snelst van je JetLag af...

Boodschapjes doen, wat ik niet meegenomen heb ga ik nu kopen, dat scheelt een hoop sjouwen.... en ik ben een handdoek vergeten, en slippers.....

Het stikt hier in Auckland van de jappen en dus ook veel Sushi bars. LEKKER!!!! Joyce?

Weer bellen, RAAK!!!! Nu bel ik haar uit haar bed, het is 9 uur in Perth. Eindelijk kunnen we wat afspreken, komt het toch nog goed, drie weken samen toeren!

Ik doe me tegoed in de sushi bar, heb honger en bestel twee gerechten, het meisje vraagt me of ik alleen ben als ze het eten bij me op tafel zet. 't is wel veel he? Genoeg voor twee personen. Was Joyce maar vast hier!!!! Ik eet mijn buikje vol, krijg BIJNA alles op.... Het zag er ook zo mooi uit, die jappen kunnen er wat van, en lekker!!!!!

Ben Queen st. maar eens helemaal afgelopen, downhill, uphill, goed voor de spijsvertering. Terug in de hostel maar weer douchen, nu heb ik wel een handdoek....

Dan komt de slaap....... 't is 9 uur 's avonds en ik besluit maar te gaan pitten.

Om drie uur 's morgens word ik wakker, effe wat drinken en maar gaan lezen in mijn reisboek (26 dagen reisbeschrijving over NZ). het is nog stil, zo rond een uur of 7 hoor ik de eerste tekens van leven om me heen. Ik besluit om op te staan, ontbijten en dan achter de computer, waar ik nu weer mee ga stoppen, ga de camperverhuurder bellen, wil morgen op reis......

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer